Iz života

Rakitje - Koncert u čast Utemeljiteljice

ponedjeljak, 18. lipanj 2012, 14:02:00 Uredila: s. Lidija


U Glazbenom atelieru Pavlinić u Rakitju pokraj Samobora održan je 6. lipnja 2012. koncert u čast Majke Marije Krucifikse Kozulić (1852.–1922.), utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, na njezinu restauriranom glasoviru.
Glasovir Majke Marije Krucifikse uspješno su restaurirali graditelji i restauratori glazbenih instrumenata gosp. Marko Pavlinić i Ibrahim Konjhođić, pod vodstvom restauratora gosp. Zlatka Pavlinića.
Za Majku Mariju Krucifiksu pokrenut je postupak za proglašenje blaženom i svetom, a svi predmeti koje su sveci doticali svojim rukama za nas su relikvije drugoga reda. Stoga je Družba glasovir svoje Utemeljiteljice dala na restauraciju, koja je trajala 123 dana, da bi ga se sačuvalo od daljnjeg raspadanja.
Radi se o povijesnom, starom, ali vrlo dragocjenom glazbenom instrumentu naše Majke Utemeljiteljice. Procjena godine izrade glasovira računa se između 1865. i 1875., a graditelj po klasifikaciji tipa instrumenta zove se F. Weber (opus br. 2286) iz Berlina. Tipke klavijature obložene su slonovom kosti.
Majka Marija Krucifiksa bila je učiteljica glazbe, a glazbeno je obrazovanje započela u ranom djetinjstvu kod privatnih učiteljica, riječkih sestara benediktinki. Naprije je posjedovala vlastiti spinet, a glasovir joj je kao svojoj najljubljenijoj kćerki, nabavio njezin otac Ivan Matej Kozulić. Kad je Marija u četrnaestoj godini polagala 1866. završni ispit šestog razreda osnovne glazbene škole, njezin joj je otac, koji je bio kapetan broda i plovio po dalekim morima, pisao iz Carigrada neka odsvira ariju „Casta Diva“ V. Bellinija, kao molitvu koja će taknuti srca svih slušatelja.
S obzirom da se radilo o povijesnom instrumentu i program je koncerta bio složen kao mali presjek povijesti glazbe pisane za glasovir. Izvođačice programa na restauriranom glasoviru bile su tri bivše učenice Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić iz Rijeke, a sada studentice Muzičke akademije u Zagrebu: Maria i Anamaria Bilandžić i Chiara Jurić, te studentica Ivona Konjetić iz Siska.
Na koncertu su, uz sestre Presvetog Srca Isuova, bili nazočni brojni posjetitelji iz Hrvatske i Slovenije, profesori Muzičke akademije iz Zagreba, među kojima i vrhunski pijanist i profesor Đuro Tikvica, ravnatelji muzičkih škola, pijanisti, profesori klavira, ljudi iz kulturne i glazbene djelatnosti te korisnici usluga obrta glazbenih instrumenata „Pavlinić“. Na predstavljanju glasovira glavni je restaurator Zlatko Pavlinić govorio o povijesti glazbenog instrumenta i  moderirao cijeli program. Na kraju je s. Dobroslava Mlakić, postulatorica kauze Majke Marije Krucifikse, pozdravila sve nazočne i zahvalila u ime Družbe restauratorima i izvođačicama, koje su na pianinu izvrsno izvele cijeli program, te ukazala na svetost Utemeljiteljice, naglasivši kako će se njezin pianino čuvati kao posebna relikvija, jer je ona na njemu svirala.
Za promotivni je koncert atelier „Pavlinić“ tiskao knjižicu u kojoj je prikazana povijest glasovira, donesen je kratki životopis naše Majke Utemeljiteljice, te osnovni podatci o izvođačicama programa.

            s. Dobroslava Mlakić