Pastoral mladeži


 
«Sestre Presvetog Srca imaju posebno poslanje
za vjersko poučavanje mladih, jer je to svrha Družbe»
(Konstitucije, XVIII., 70).
 

  Zadaća sveukupnog pastoralnog rada, pa tako i pastorala mladeži, zahtijeva u isto vrijeme svjedočanstvo života, zauzetost, znanje i umijeće kako pomoći svakom članu Božjega naroda da prema primljenim Božjim darovima otkriva i razvija kršćanski poziv i tim putem korača u ispravnom odnosu s Bogom, sa samim sobom i s braćom.
  U pastoralni rad sestara s mladeži uključen je pastoral zvanja jer je to sastavni dio sveukupnog pastoralnog rada. Pastoral mladeži, odraslih, obitelji, posebna su područja pastorala, a pastoral zvanja mora biti prisutan u svim sektorima i neodvojiv je od pastorala mladeži. Pastoral zvanja je zauzetost za rast i širenje kraljevstva Božjega.
  Majka Marija Krucifiksa, utemeljiteljica Družbe, započela je svoje poslanje u Crkvi zauzimajući se za kršćanski odgoj djece i mladeži. «Svaka sestra Presvetog Srca Isusova bi se trebala posvetiti vjerskom poučavanju mladeži, šireći pobožnost Presvetog Srca Isusova», riječi su fra Arkanđela iz Camerina, kapucina, pod čijim je vodstvom Majka Krucifiksa osnovala Družbu. Snagom svoje karizme Sestre Presvetog Srca Isusova su pozvane obznanjivati ljubav Božjega Srca djeci i mladeži, zauzimajući se za njihov kršćanski odgoj.
  Počeci Družbe su označeni vjerskim odgojem djece i mladeži u svojim ustanovama, odnosno samostanima i zavodima. Institucionalnim načinom rada s djecom i mladeži, sestre su se bavile sve do iza Drugoga svjetskog rata.
  Majka Marija Krucifiksa i prve sestre su za života uz odgojno-obrazovni rad s djecom i mladeži redovito godišnje organizirale i trodnevne duhovne vježbe za djevojke Zavoda (Kronika, 1906., i dalje).
  Od 1977. godine do danas, uz redovitu katehizaciju na župama, sestre organiziraju duhovne vježbe i jednodnevne ili trodnevne duhovne susrete za djevojke u svojim samostanima i na župama. Susreti se organiziraju prema dobnim skupinama za djevojčice osmog razreda osnovne škole, za srednjoškolsku, studensku i radničku mladež. Sestre rade pojedinačno i timski nastojeći prije svega upućivati mladež na Krista i njegovo Evanđelje koje osvjetljava smisao života i poslanja svakoga čovjeka. A kao čuvarice i promicateljice karizme Majke Marije Krucifikse, koju je Duh Sveti darovao Crkvi, sestre u pastoralu mladeži nastoje pozvanima pomoći da otkriju Božji zov i autentičnu motivaciju i sklonost da mognu prihvati način života i djelovanja Sestara Presvetog Srca Isusova.
  I kao svjedoci Isusa iz Nazareta i danas želimo Kristovim zovom pozvati mlade: «Dođite i vidite», kako molimo! Dođite i vidjet ćete svjedočanstvo našeg međusobnog življenja koje se događa i može se događati samo po snazi Duha Svetoga. Dođite i vidjet ćete nas dok služimo Isusu u malenima, u siromašnima, bolesnima i slabima.   
 s. Dobroslava Mlakić