Iz života

Preminula s. Pavlinka BarićČamerovac, Slunj 15. 10. 1944. – 24. 7. 2016. Drenova, Rijeka
 
  Marija s. Pavlinka Barić rođena je 15. listopada 1944. godine u Čamerovcu kod Slunja od oca Tome i majke Anke r. Salopek. U Družbu sestara Presvetog Srca Isusova došla je 25. listopada 1961. Nakon dvije godine redovničke formacije, 3. listopada 1963. godine, položila je u Crikvenici prve redovničke zavjete, a doživotne 1969. godine. Tijekom svoga redovničkog života s. Pavlinka je bila većinom u službi vođenja domaćinstva. Bila je kuharica na župama u Senju, Cerniku kod Rijeke i Oštarijama, u samostanima Presv. Srca Isusova u Rijeci i Crikvenici. Duži niz godina službovala je u Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci. Od uspostave Gospićko-senjske biskupije bila je i na službi u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću. Godine 2006. premještena je u Otočac gdje je pomagala u župnom uredu.
  Vrlo skrovita i vedra duha, s. Pavlinka je izlazila ususret svim potrebitima koji su joj se obraćali za bilo kakvu pomoć. Svoje dužnosti obavljala je marljivo, nesebično i savjesno, skladno povezujući molitvu i rad, iako to u domaćinstvima nije bilo uvijek jednostavno ni lako. U svojemu životu naša pokojna s. Pavlinka tako je u duhu karizme Družbe u zajedništvu s Crkvom, obavljala povjereno joj apostolsko djelovanje marljivim radom u svrhu spasenja duša (Usp. Konstitucije, br. 46).
  U kolovozu 2013. godine proslavila je zlatni redovnički jubilej ističući kao svoje životno geslo: „Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi u Bogu ostaje i Bog u njemu“ (1 Iv 4, 16). Na to ostajanje u Ljubavi s. Pavlinka nije bila pozvana samo tijekom aktivnosti u službama, nego i u križu prihvaćanja i nošenja križa svoje bolesti i svoje nemoći da se više posveti bilo kojoj službi osim onoj molitve i prikazivanja. Ono što nedostaje patnjama Kristovim, Sestra je nastojala prinijeti i u vlastitoj tjelesnoj boli i patnji kroz koju je prolazila posljednjih godina života. U Kući matici na Drenovi boravila je od jeseni 2015., gdje je već posve iscrpljena, ali okrijepljena svetim sakramentima za „posljednje putovanje“, blago u Gospodinu preminula 24. srpnja 2016. u večernjim satima.
 
s. Marijana Mohorić